2014. augusztus 20., szerda

Fekete tulipán vs Öreg bánya titka

A "Fekete tulipán" (La tulipe noir) több okból jelentős számomra. Egyrészt velem egyidős a film, másrészt szerepel benne Virna Lisi, akiről mindig az az anagramma jut eszembe, hogy Ni a Virsli. Olasz és elbűvölő. 
Egyébként épp most ért véget az M1 adón. Mármint a film, aminek a zenéjéről szeretnék szót ejteni. Éreztem, hogy ismerős, míg nem az egyik pillanatban beugrott, hogy "Az öreg bánya titka"-nak is ez a zenéje. Utóbbi sorozat 1973-ban készült. Kisvacak, Pocok, a Kenguru testvérek és Pirosfej tizedes ... rémlik már?
Ennél már csak az "Őrjárat az égen" zenéjének körülményei érdekesebb. Hivatalosan Hidas Frigyes a zeneszerző, de erősen áthallásos Morricone "hatása", csak meg kell hallgatni "A Jó a Rossz és a Csúf" Marcia című betétdalát. A magam részéről annyi enyhítő körülményt találok, hogy a magyar verzió hangszerelése szerintem egy kicsivel jobb.
és az etalon:

2 megjegyzés:

  1. Az öreg bánya titka szerzői védelmében megjegyezném, hogy a sorozat eleve idézetekként használja a filmzenéket (pl. a Volt egyszer egy vadnyugatból is idéz). Herczeg László nem is zeneszerzőként, hanem zenei összeállítóként(music arranger) van feltüntetve.

    VálaszTörlés
  2. Kicsit utánanéztem és megvédeném az Őrjárat az égen-t is. Sehol nem szerepel Hidas Frigyes neve, mint szerző.Itt is csak egy zenei összeállító van: Zsedényi Erzsébet. A filmsorozat tele van Morricone idézetekkel, ami nem lehet plágium, hiszen fel sem merül más szerző. Hogy jogdíjat kapott-e ezért Ennio, az már más kérdés...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...