2013. május 11., szombat

Barkácsoljunk focikaput

Azt hiszem minden fiú életében kulcskérdés, hogy szeresse a labdát. Legfőképp persze a focit, de az a lényeg, hogy legyen gömbérzéke - ez még kamaszkorban jól fog kamatozni. Bár az én kamaszkorom elég későre datálódik, de addigra olyan labdaérzéket szívtam magamba, hogy ahhoz csak a Harlem Globetrotters fókaügyessége mérhető :) Ha nem lenne kínos magamat dicsérni, akkor kitérnék pingpong bajnokságokra, focitornákra sőt alacsonyságom dacára röp- és kosárlabda mérkőzésekre, de szorítkozzunk a címben megadott témához. "Hajdanában, amikor még így beszélt a magyar ember ..." - úgy fociztunk a grundon,
hogy két ruhadarab volt a kapu, és tyúklépéssel ellenőriztük a méretazonosságot. De jól lett volna akkor egy ilyen kapu! Mellesleg most néztem a neten, és immár sportüzletben is lehet kapni kiskaput, de bizony vagy 15 000 forint erejéig a zsebünkbe kéne nyúlni. Házilag meg elég macerás hegeszteni, és valljuk be mi vagyunk többen, akik ehhez nem értenek. És akkor még nem is beszéltem a szállíthatóság problémájáról. 
Éppen PVC csőből készíthető hangszereket kerestem, mikor az egyik videón feltűnt egy állvány, ami szakasztott úgy nézett ki, mint egy focikapu. És már fel is izzottak fejemben a diódák, hogy ez pompás kis konstrukció, szabadon variálható és méretezhető, abszolút kielégíti az igényeket. Persze ennek is van költsége, de szétszedhető, szállítható, könnyű, légies, elegáns, formatervezett, kecses, stb. stb.
Én az 50-es átmérő mellett tettem le a voksot, ebből van a legtöbb szerelvény, de még nincs monstrum jellege. Az alapverzió elkészítéséhez kell 2 könyök (90 fok), 2 Y elágazás, 2 karmantyú (szakzsargonban muff a neve) és pár folyóméter sima cső. Azoknak mondom, akik kissé járatlanok a PVC csövek világában, hogy sima csövet kevéssé lehet kapni, ezek is 2 méteres szálakból lettek leszabva, illetve eleve voltak maradékaim. Az alapcső egyik vége ugyanis bumfordibb, épp azért, hogy több cső egymásba dugható legyen. Igazából a bumfordi végződés ki tudja váltani a karmantyú (toldó) szerepét, de én törekedtem a szimmetriára, ezért választottam
ezt a megoldást. A kapu oly módon épül fel, hogy csinálunk két oldalsó háromszöget, és egy hosszú csővel - ami a "felsőléc" lesz összekötjük a kettőt. Lássuk ezt képekben ... Apropó, azok a fekete karikák tömítőgyűrűk. A szerelvényeket ezekkel együtt árulják. Amíg csak a tervezés és összerakás fázisában vagyunk, addig célszerű ezeket kivenni, mert akkor sokkal könnyebben egymásba csúsztathatók az elemek, és nem kell erőlködni. Amikor az eredménnyel elégedettek vagyunk, elég akkor visszatenni a tömítést, és úgy összedugni az elemeket. Ez a fázis bizony fizikai erőt is igényel, de ettől lesz stabilabb a kapu. Megkönnyíthetjük az összedugást, ha A: a csövek végét kicsit elvékonyítjuk reszelővel, B: olajjal (zsiradékkal) megkenjük a gumigyűrűket. A felső képen látható kapu ezzel össze is állt. De szerény
véleményem szerint ennyivel ne elégedjünk meg, mert ez a kapu azért még elég ingatag. Tegyünk bele egy hátsó merevítést! Ehhez az alábbiak kellenek: 2 darab 45 fokos elem, újabb 2 könyök, és újabb 2 muff. A jobboldalt látható, hogyan kell összedugni a szerelvényeket, és a 45 fokos elemet kell ráhúzni a kapu hátsó, támasztó lábára. Utána akárcsak a felső "kapufa" esetében a két muff közé kell bedugni a sima csövet. Ennek ugyanolyan a hossza, mint a felső "kapufának". (Még amikor az előbb leírtam a jobboldal szót, akkor jutott eszembe az alábbi örökbecsű rigmus: "Sem jobboldalt, sem baloldalt nem hallom a csembaló dalt" :) )
Na szóval, készen is vagyunk, itt egy felülnézeti kép. Profibb mesterek persze spórolhatnak az anyagköltséggel, hiszen a PVC hőre lágyul, vagyis a csövek felmelegítésével és kitágításával a karmantyúk (toldók) kiválthatóak. De ez elég macerás művelet, és nem biztos, hogy szép lesz az eredmény. Hozzáteszem, egy karmantyú ára 130 forint cirka, szóval mindenki maga döntse el, hogy megéri-e ezen spórolni és görcsölni benzinlámpával vagy újságpapír tekerccsel.
És hogy szavam ne felejtsem, ígértem a PVC kapu flexibilitását! Mert mi van akkor, ha valakinek 2 sráca van, és uram bocsá' mindkettő kapus akar lenni. Vagy csinálunk még egy kaput, vagy ... megnöveljük a kapu szélességét. Igazából csak a felső "lécet" kell kicserélni egy hosszabbra, és már készen is vagyunk.
További finomítások: 1: A hátsó merevítő rudat ki lehet fúrni, és sátorcövekkel (netán százas szöggel) két helyen rögzíteni a talajhoz - persze javasolt a füves pálya. 2: Szorgos Anyukák hálót szőhetnek rá, vagy horgászboltban vesznek hozzá anyagot.
Mellesleg az én kapum mérete 100 x 70 centiméter, de ez csak ízlés kérdése. Arra azért legyen felkészülve mindenki, hogy ez olyan hobbi kapu ám, leginkább apró gyerekek örömére, tehát ráülni nem tanácsos, és az Apukák se ezen gyakorolják a "tiszta erőből" típusú szabadrúgásukat. 
Remélem elég részletes volt a magyarázat, be kell vallanom, hogy megcsinálni tán könnyebb volt, mint a munkafolyamatot felvázolni. Phűűű el is fáradtam, de majd még folytatom, mert ha egy üzlet egyszer beindul ... És egy ellenőrzőkérdés: Hogy hívják a kapust?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...