2013. május 12., vasárnap

Vuvuzela vagy dongó?

...
Tenger virág nyílik tarkán körülötte,
De ő a virágra szemét nem vetette;
Egy kőhajtásnyira foly tőle a patak,
Bámuló szemei odatapadtanak.


De nem ám a patak csillámló habjára,
Hanem a patakban egy szőke kislyányra,
A szőke kislyánynak karcsu termetére,
Szép hosszú hajára, gömbölyű keblére
.

Ez most nem rejtvény, de joggal kérdezitek, hogy jön ide a vuvuzela, mikor a fenti sorok Kukoricza Jancsi szabadidős tevékenységét örökítették meg. Na de mi van, ha Iluska éppen GYES-en van? Mivel múlatja vajh az időt Jancsi? Hát persze, hogy előveszi kedvenc furulyáját és azzal játszadozik :) Meg tudom érteni. Nemes hangok szállnak ilyenkor az éterbe, és örvendeztetik meg a szívet, lelket. Tehát készítsünk furulyát (akár) újságpapírból. Igaz, igaz, nem is furulya lesz, hanem vuvuzela avagy dongó hívogató.
Ezt a jópofaságot a neten láttam, "paper flute" címszó alatt rá is lehet keresni. Egy Youtube videó bemutatja, hogyan kell elkészíteni, csak angol tudás köll hozzá. De szívesen elmagyarázom, hiszen rövid az egész. Egy
A4-s papírt elfelezünk (kipróbáltam nyolcad papírral is, és úgy is működik) és a felső végén rajzolunk egy kb. centis vonalat, középen pedig egy négyzetet. ezt a centis csíkot ollóval levágjuk úgy, hogy csak a négyzet maradjon meg. Utána egy ceruza segítségével feltekerjük a papírt, ezzel egy csövet képezve. A cső végén kell lennie a kis négyzetnek, ami kicsit lábszelepre hajaz. A csőre rá kell hajtani a kilógó kis négyzetet, és már készen is vagyunk. Akik hosszan szeretnék használni a "hangszert", azok megragaszthatják a papírcsövet, jól kézben tartva azonban erre nincs szükség, illetve ha szétbomlik újra fel lehet tekerni. Persze a ceruzát na hagyjuk benne, mert akkor aztán erőlködhetünk, mint Hakapeszi Maki. Jöhet a dudaszó! Nem szól? Ááá, ti is elkövettétek azt a hibát, amit én is, hogy ösztönösen fújni kezdtétek. Pedig ezt szívni kell. Szívd, ki tudja meddig szívhatod, s mikor lesz a nyűtt vonóbul bot ... Ugye hogy szól? És nem kell telitüdős kéjjel szívni, csak finoman, mást ne mondjak érzékien. Leginkább akkor adjuk a gyerek kezébe, ha mi magunk elmegyünk otthonról, és a bébiszitter múltkor megette kedvenc fagyinkat a hűtőből. Ebből okulni fog :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...