2015. április 11., szombat

Vidd hírét az igazaknak

Ez egy könyvcím.Szerintem érdemes elolvasni (nem csak a címet, hanem az egész könyvet), bár sajnos érte olyan vád az írónőt, hogy az egész csak kitaláció. De még ha így is van, és csupán az elme szüleménye ez a könyv, akkor is tartalmaz tényeket, amiken érdemes elgondolkozni. Alapvetően arról van szó, hogy egy amerikai orvosnő Ausztráliába vetődik, és ott egy természeti nép életével azonosul, velük szeli át a sivatagot, és az ottani emberek viselkedéséről, gondolkodásmódjáról ad számot. 
Főleg nekünk, "civilizált" embereknek elgondolkodtató, hogy az Élet mitől lesz tartalmas, értékes, de legalábbis nem haszontalan. Mitől tud boldog az Ember lenni, és hogy az anyagi javak mennyire másodlagosak ... tulajdonképpen.
"Csak a szerénynek nem hoz vágya kínt" - ahogy a költő mondja. 
Na, de hogy a lényegre térjek, és amitől írni támadt kedvem, az a társadalmi egyenlőtlenség, az emberek és értékek megbecsülése. Mert beteg az a társadalom, aki a játékosokat (értsd: focista, teniszező, golfjátékos, énekes, filmszínész) jobban megfizeti, mint a tanítókat, orvosokat. Míg az előbbiek szórakoztatnak, az utóbbiak nevelnek, gyógyítanak. Hát melyik a fontosabb? A magam részéről én tudom magam szórakoztatni - legyen az bár kacsázás a vízen egy lapos kővel - de ki gyógyít meg, ha beteg vagyok, és ki plántál tudást a fejembe? Vagy mondhatnám a tűzoltókat. Életet ment, de századannyit keres, mint egy "menő" sztár. Ha egy focista kihagy egy tizenegyest egy VB, akkor a nemzet magába omlik, de VALÓJÁBAN nem történik semmi, és a focista sem kerül anyagi romlásba. Na de ha egy sebész mellé nyisszant ...
Nem akarok demagóg lenni, de valahogy ez kifröccsent belőlem. És akkor egy kis életszemlélet a könyvből:
"Azt javasoltam: álljunk egy vonalba és fussunk, amilyen gyorsan csak tudunk. Aki a leggyorsabban fut, az lesz a győztes. Gyönyörű, hatalmas barna szemükkel először rám meredtek, aztán egymásra. Végül megszólalt az egyik. - Ha egyvalaki győz, akkor az összes többi veszít. Mi ebben a mulatságos? A játék arra való, hogy jókedvre derítsen. Miért késztetnél bárkit is arra, hogy győzzön vagy veszítsen? Furcsa szokás, nehéz felfogni. Nálatok ezt élvezik az emberek?"
Érdekes felfogás, igaz?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...