2016. március 8., kedd

Papírceruza, gyurmaradír

Bizony, ezek a rajzoló legjobb barátai. A papírceruza tényleg papírból készül, csak iparilag olyan tömören van tekercselve, hogy tömörnek tűnik. Viszont pompásan alkalmas arra, hogy a papírra vetett grafitot elkenjük vele, és ezzel amolyan "blur" hatást érjünk el vele. Talán tompítás vagy maszatolás lehet a magyar megfelelője. A gyurmaradír meg voltaképpen szimplán radír, de sokkal, SOKKAL jobban lehet vele törölni. Nem lesz mázgás tőle a papír. Ezenfelül valóban képlékeny, ami spéci tulajdonságokat tesz lehetővé. Így lehet "rajzolni" fehér vonalat sötét háttérre, mert ha vékony élt formázunk a radírnak, akkor szinte fehér ceruzaként tudjuk használni. És ezzel nem kell dörgölni, csak húzni egy vonalat, vagy ha pici gúlát alkotunk a gyurmából, akkor fehér pöttyöket is tudunk gyártani. Szóval ezek pompás kellékek.
Talán kiderült az előzőekből, hogy a mai napon a tónusos satírozást tanultuk. És el kell mondanom roppant hasznos volt a mai nap. Délelőtt az elméleti dolgokat tanultuk és próbáltuk ki, délután pedig újra rajzoltuk a szemet a tanultak tükrében.

Ja, és tanultunk a ceruzák keménységéről, ami 9H-túl megy 9B-ig, középen a HB-s ceruzával. A "H" a Hard-ot jelöli, a "B" a Black-et. Nekünk 4 ceruzánk van, plusz a papírcerka. Ezek a HB, 3B, 6B, 8B. Az utolsó a legpuhább, erről csak úgy kenődik a grafit a papírra. De lehet kimondottan grafitport is használni. Ezt például papírzsebkendővel lehet "tunkolni" és felvinni a papírra. Mellesleg a papír is keményebb volt, mint az eddig használtak. Tömören úgy jellemezném a mai napot, hogy nem tanultunk meg rajzolni, csak megismertünk segédeszközöket, amik látványosabbá, könnyebbé teszik a rajzolást. Kvázi egy Activity parti során ugyanolyan béna szamarat fogok rajzolni, mint eddig. És el ne felejtsem a másik kulcsszót: TÜRELEM. A képen látható szemet majdnem 3 óra alatt rajzoltuk. (Fű alatt meg kell jegyeznem, én megelégedtem a jó eredménnyel, de sokan 4 és fél órát feccöltek bele, annyira tökéleteset akartak rajzolni.) Hiszen a folyamat rétegesen abból áll, hogy grafitot viszünk fel, elmaszatoljuk, ha sok radírozunk, újra maszatolunk ... ha kevés adunk neki még grafitot, és ezt orrvérzésig ...
Nekem ehhez rövid az élet :-) De íme az eredmény:
Bal felső sarok a 10 perces munka az első napon. Mellette, jobbra az eredeti fotó, a minta. Alatta a 3 órás alkotás. Holnap jön a portré!

2 megjegyzés:

  1. Tetszik! Érdeklődéssel olvasom ezt a sorozatod, a bakancslistámon rajta van egy ilyen tanfolyam! :)

    VálaszTörlés
  2. :) már írom a befejező részt, és láthatod a végeredményt

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...