2013. október 26., szombat

Theremin

Elképesztő!
Most nézem az M1 műsorát (Családbarát hétvége) és ebben mutattak be egy hangszert. Ezzel kapcsolatban több bámulatos tény is a tudatomba férkőzött. Az egyetlen olyan hangszer, amit sem kézzel, sem lábbal, sem szájjal, sőt sehogy nem kell megérinteni! És ami még ennél is káprázatosabb, hogy már 1928-ban létezett, és Leon Themerin orosz feltaláló leleménye. A hangját nem lehet semmihez sem hasonlítani (na jó, kicsit a vonósokéhoz). Ahogy az egyetlen itthoni ILYEN zenész, Illényi Katica elmondta, valóban úgy hangzik, mintha valaki dúdolna. Még bosszankodtam is, hogy miért kevernek más hangot az előadás alá. Egyszerűen meg kell hallgatnotok! Szerencsére a Youtube alatt található pár felvétel. Csodálkozzatok Ti is!

 
És ennek kapcsán kicsit tovább nézelődtem - ha egyszer egy "üzlet" beindul - további fantasztikus hangszereket felfedezve, mint a lézer hárfa. Hallgassátok meg ezt is! (Kicsit nagy benne a készülődés, de legyetek türelemmel, megéri :) )


4 megjegyzés:

  1. Wow!!!
    Az Over the Rainbow egyébként A NAGY KEDVENC! :-)

    VálaszTörlés
  2. Örülök neki, akkor remélem téged is elvarázsolt az előadás.

    VálaszTörlés
  3. Üdvözletem!
    Nem is tudtam hogy Illényi Katica thereminen is játszik :-)
    Viszont vannak még magyar thereministák, csak egyelőre kevésbé ismertek. Például szerény személyem... :-))
    Ráadásul 2 saját építésű példányom van, melyeken Youtube-os videóimon is játszom, itt az egyik link a sok közül:
    https://www.youtube.com/watch?v=gsuR7jgfSJU
    Örülök, hogy egyre népszerűbb ez a csodálatos hangszer :-))
    (Egyébként már 1919-ben feltalálta Leon Theremin professzor, csak nem azonnal vált közismertté a hangszer, de 1922-ben már Lenin is megpróbált játszani rajta a Nyolcadik Összoroszországi Mérnök Kongresszuson).
    Üdv.: Hidi Péter

    VálaszTörlés
  4. Szia Péter!
    Gratulálok, és le a kalappal! Vivaldi Tele egyszerűen káprázatos!!! A Pet Shop Boys számot nem ismertem, így nincs viszonyítási alapom. Szeretnék kicsit bővebben érdeklődni nálad, de nem láttam email címedet. Ha megoldható örülnék neki. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...