2014. március 11., kedd

Budapest anno

Azt hiszem eme író-olvasó találkozón én vagyok a legidősebb. Ezt mentegetőzés gyanánt mondom. Nyilván magamból indulok ki, de azt hiszem mindenkit elér az a kor, mikor szívesen nosztalgiázik. Nálam ez kicsit átesett a ló másik oldalára, mert bár az 1964-es év gyümölcse vagyok, de gyermeki kíváncsisággal tudom szemlélni az 1960-as évet is. Bízom benne, hogy rajtam kívül más is érdeklődik, hogyan éltek elődeink, milyen volt az élet 50 évvel ezelőtt. A mai fiataloknak ez döbbenetes időugrás. 
A múltkor néztem a Keménykalap és krumpliorr gyerekfilmet, amiben van egy rész, ahol Bagaméri a zsebóráját mutogatja (aminek hiányzik a kismutatója). És ekkor elgondolkoztam (mert ez is elő szokott fordulni), hogy vajon a mai gyerekek ismerik-e a kis- és nagymutató fogalmát, meg hogy abból a két pálcából milyen rejtélyes módon derül ki a pontos idő. Van esetleg valakinek erről tapasztalata? Tanítják ezt valamilyen órán vagy szakkörön?
Valójában ezt cikket az generálta, hogy találtam egy filmet ...
Rögtön az elején (0:21), látjátok mekkora verescsillag van a villamos "homlokán"?

3 megjegyzés:

  1. Azt nem tudom, hogy oran tanitjak-e, de itt nalunk, mi tanitjuk a kicsinek. 3 evesen mar van egy kis oraja, amin gyakorolhatja az idot. Sot! Ezt egy fejlesztokonyvvel egyutt kapta, amirol majd kuldok neked egy kepet. Itt nagyon mennek az interactiv konyvek most 4 eves kortol. Ez azt jelenti, hogy a gyerek a szulovel egyutt nezi a konyvet, a szulo magyaraz, de van egy specialis toll, ami 3 funkcioban mukodik: ha rateszed a konyvben egy targyra vagy allatra, akkor elmondja a nevet, aztan azt is; hogy hol el, iletve targy eseten hol hasznalatos. A kovetkezo funkcio az, hogy egy dalt tanit meg rola. A harmadik pedig az, hogy egy meset mond el.

    Meg nincsenek tapasztalataim, mert Domival inkabb meg egyutt meselunk es folytatjuk a kitalalt torteneteket. Igazabol 3 evesen meg kicsi hozza, de a nagyitol ezt kapta karacsonyra.

    VálaszTörlés
  2. Mondjuk azt nem tudom, mennyire mervado, hogy a nagyi es a papa svajciak, tehat itt alap az ora...es nem a digitalis :)

    VálaszTörlés
  3. :) Öööö, azt hiszem, ez nem véletlen. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...