2014. március 5., szerda

Nyelvstratégiai intézet ???

Erről mi a véleményetek? Én nem merek véleményt alkotni, mert elpirulna a monitor. A legszebb az intézet neve. Egy hivatal, ahol a magyar nyelvet kéne ápolni, erre olyan nevet adnak neki, hogy nyelvstratégia! Ó, hogy azt a nyelvújító mindenit! És majd Viki bácsi irányít egy államtitkár útján. Nem tudtam, mi hiányzik még ebből az országból. Már persze az olimpián és a foci VB-n felül. 
Az elv, az dicséretes, de ezt nem az Emberi Erőforrások Mi(ni)sztériuma végzi, végezte, kéne végeznie (a megfelelő aláhúzandó)? A Kormányzat honlapja szerint ők felelősek "az iskolai oktatás fejlesztéséért, kulturális értékeink megőrzéséért". Ebbe ez nem fér bele? Kerekasztal beszélgetések? Himi-humi tanulmányok? Gitt rágás? 
"Őrzi a nyelvi gazdagságot." Azt hogy kell? Bezárnak a Nemzeti Bank páncéltermébe néhány értelmező kéziszótárt? Deresre húzzák, aki idegen szavakat használ a mondataiban? Nyilvánosan megégetik, aki a like-olás kifejezést használja? Az utcán szúrópróbaszerűen megállítják az embereket, és aki nem ismeri a pöröly, suháng, flastrom avagy petrence szavakat azt rögvest internálótáborba küldik? Ajjaj!
Inkább szerveznének szavalóversenyeket vagy író-olvasó találkozót! Lennének olcsóbbak a könyvek, legalább azok, amik kötelező olvasmányok. Legyenek ingyenesek a közkönyvtárak ... 
De ha még kell fiktív intézmény, akkor javaslom a Felhőelrendeződési Akadémiát, ami a magyar égbolton honos, páratlan bárányfelhő és kumulusz szimbiózist hivatott kutatni.

Nyelvstratégiai intézet kerül alapításra

2014. március 4., kedd 21:34

A magyar nyelvi örökség feltárására, a nyelv ápolására, gondozására, fejlesztésre és egyes állami feladatok ellátására Magyar Nyelvstratégiai Intézetet hoz létre a kormány –  írja az MTI. Az április 1-jén felálló új intézet irányítását a Miniszterelnökséget vezető államtitkár útján a miniszterelnök látja el.
A Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányrendelet szerint a Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MNYI) főbb feladatai között van a középtávú magyar nyelvstratégia kidolgozásának irányítása és szakmai felügyelete, a magyar nyelv szerkezetének, sajátosságainak, működésének kutatása és azok eredményének alkalmazása a közoktatásban.
Emellett
  • a nyelvszerkezeti és a nyelvhasználati kutatások terén az intézet koordinálja a különböző szaknyelvek tudatos fejlesztését, a határon túli és az anyaországi magyar nyelvű terminológia összehasonlító kutatását, valamint az összehasonlító terminológiai szótárak összeállítását.
  • A nyelvpolitikai kérdésekben az MNYI készíti el a közigazgatás és a közmédia részére a szakértői állásfoglalásokat, az intézet vizsgálja az új tudományos megközelítéseket, valamint ösztöndíjakkal, megbízásokkal, pályázatokkal segíti a nyelvész doktoranduszokat.
  • Az intézet dolgozza ki az új magyar nyelvi tankönyvprogram nyelvészeti szakmai alapjait, őrzi a nyelvi gazdagságot, különös tekintettel a magyar nyelvjárásokra és a rétegnyelvekre.
  • Az MNYI feladata továbbá a nyelvi kisebbségvédelem, kiemelten a magyar szórványok, határon túli nyelvváltozatok helyzetének vizsgálata.
  • Az intézet kidolgozza a kormány számára a magyar nyelvi értékvesztéssel szembeni irányelveket, ápolja a nyelvstratégiai külkapcsolatokat főként a kisebbségben élő nyelvrokon népekkel, valamint szakmai és nemzetközi kerekasztal-beszélgetéseket, nyári egyetemet és kurzusokat szervez.
A kormányrendelet szerint az intézet 2014. évi működéséhez szükséges forrásokról a nemzetgazdasági miniszternek és a miniszterelnökséget vezető államtitkárnak kell gondoskodnia, a 2015. évi költségvetésről szóló törvény előkészítése során az intézet működéséhez szükséges forrásokat is figyelembe kell venni. Az új szervezet húsz fővel, élén egy igazgatóval kezdi meg működését.

5 megjegyzés:

  1. Hogy mikre van pénz, idő meg energia... nyelvi gazdagság, chh... tapasztalhatjuk... DEVISZONT... pfff

    VálaszTörlés
  2. Ugye? Töröm a fejem, hogy a DEVISZONT mit jelenthet! :) Valami zamatos !%="!#&@< -t ?

    VálaszTörlés
  3. :) hihetetlen, de igazan nem lep meg! :)
    Most aztan felvazolhatjak a strategiakat! :)
    20 fo+ 1 igazgato? s mit fognak csinalni egesz nap?
    Nyelvstrategiai kulkapcsolatok! Tok jol hangzik, egesz komoly, azt el kell ismerni! :)

    VálaszTörlés
  4. És ez minden józan ember fejében megfogalmazódik! És a világot mégis a hatalomittasak irányítják.

    VálaszTörlés
  5. ez a kulkapcsolatos dolog nem megy ki a fejembol... mintha a kulfoldiek annyira beszelnenek magyarul, hogy az Unioban is felmerulne, hogy a legjobb, ha a magyarok arra koltenenek a legtobbet, hogy a magyar nyelv tokeletesedjen...
    Kozben meg rengeteg csalad es gyerek ehezik...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...