2014. március 30., vasárnap

Látlak téged

Sok-sok jó film született az elmúlt 50 év során. Vagy mert izgalmas, vagy mert látványos, esetleg drámai. Nehéz is lenne sorrendet felállítani közöttük, hiszen hogyan lehet összemérni a Casablanca-t Az elveszett frigyláda fosztogatói-val. Arról nem is beszélve, hogy ízlések és pofonok mennyire különbözőek. Ennek tükrében csak annyit mondok, aki nem látta még az Avatar-t, az sokat veszített vele. Rendkívüli érdemének tartom, hogy több típusú rétegnéző igényeit is kielégíti. Vagyis lebilincselően látványos, bővelkedik fegyveres akciókban, spéci harci eszközök arzenálja vonul fel a film során, és ugyebár egyszersmint sci-fi is. Viszont csendesen egy nagyon erős vonulat is meghúzódik a háttérben, és remélem sok embernek ez a legfontosabb a filmben. Vagyis bolygónk védelme, és az eltorzult modern értékrend felülbírálata. A film sztorija szerint a Föld már egy kizsigerelt égitest, és az emberek más bolygókra is kiterjesztik hatalmukat, nyersanyagok után kutatva. Így jutunk el Pandorára is, ahol egy természeti nép, a navik élnek. Ahogy talán mi is éltünk, több ezer évvel ezelőtt. Tisztelik és szeretik a természetet, becsülik a fákat és növényeket, sajnálattal ölnek meg bármit, ami élő. Tisztában vannak azzal, hogy az Egység részei, és nem értékelik túl magukat. 
A filmben Pandora csodás világát káprázatos növényeken és állatokon keresztül láthatjuk. Azt hiszem páratlan élmény a léptekre fényt kibocsátó moha, a spirális tölcsér alakú "legyezőpálmák", a négykezű makik, pörölycápafejű orrszarvúak. A legpompásabb "képződmény" azonban a szent fa magja (szelleme), ami medúzaszerű lüktető pomponlény alakját ölti magára (lásd a képen).  És még fluoreszkál is, szóval mikor tömegesen érkeznek, és rászállnak az emberre, akkor amolyan óriási pitypanglény érzetét keltik. :)
De nem is ecsetelem tovább a filmet, nézzétek meg, ha még nem láttátok.

PS: néhány évvel ezelőtt, mikor a 3D-s mozit ki akartam próbálni, pont akkor mutatták be ezt a filmet a filmszínházak. Akkor merő véletlenségből ezt filmet néztem meg, mert akkor kezdődött az előadás, mikor beértem a Westend City Center-be. A szemnek kicsit fárasztó volt ez a több mint kétórás alkotás, de a látványvilág, és különösen a sárkányokon való repülés miatt, igazán megérte a "gyötrődés".

4 megjegyzés:

  1. :) Nem lep meg! Sokan vagyunk így ezzel. Ma is megnéztem az ismétlést a tévében.

    VálaszTörlés
  2. Ajjaj, ez már a szenilitás jele! Most vettem észre, hogy tavaly november elsején már írtam erről a fimről. Még szerencse, hogy az ott "papírra vetett" gondolatok nincsenek ellentétben az itt leírtakkal.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem ezt a filmet... a "látlak téged" pedig annyira kifejező számomra, hogy nagyon... :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...