2013. november 6., szerda

40 nap

Előre elnézést kérek! Senkit nem akarok felzaklatni, de muszáj a mottómhoz híven arról írni, ami kering a fejemben. A Bibliáról lesz szó, és a 40 nap Jézus halála és a mennybemenetel közötti időre utal. Mert valahogy ez indította be nálam a gondolatsort. Miért tudunk erről az időszakról ilyen keveset? Bár nyilván magamból indulok ki, de a filmek sem foglalkoznak ezzel az időszakkal. Tudunk a csodatételekről, a tanításokról, de a feltámadást követő 40 nap miért sikkad el? Mikor ez az egyik legnagyobb csoda! És ennek kapcsán jön a másik kérdés: mi került bele a Bibliába, és ki döntötte el, hogy mi legyen annak része?
Tekla például miért nincs benne? Mert a feminista mozgalom élharcosa lehetett volna? Mert Pál gyáván otthagyta az arénában? Guttenberg idejében (1450) is ez volt a Biblia? És vajon milyen hatása lenne annak, ha utólag szeretnénk pár oldalt betoldani a szent könyvbe? Hány ember hallott Lilith-ről, aki állítólag az első nő volt, még Éva előtt? Nem tudni, hol az igazság, de miért a Biblia a mérvadó, mikor azt is emberek írták, és ugye tudjuk, hogy: Errare humanum est. 
Visszatérve a 40 naphoz, azt hiszem legkevesebb, ha misztikumnak nevezzük az eseményeket, és az egész olyan, mint egy nyomozás ...
De meg kell mondanom, nem értek egyet a film minden megállapításával. Mint például, hogy Jézusnak bujkálnia kellett eme 40 nap alatt. Ha valakinek, hát neki nem volt félnivalója. És egészen abszurd "következtetések" is tarkítják a filmet, mint az oviedoi kendő és a torinói lepel "illeszkedése". Ilyenkor úgy sajnálom, hogy nem tudok beszélni azokkal a tudósokkal, akik ilyen (szerintem) álérveket sorakoztatnak fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...