2014. január 18., szombat

Cimbora

Nagyon örülök ennek az új adónak, ami az M3 nevet viseli. Pompás békebeli műsorok vannak, mint a Játék határok nélkül, Nők a pult mögött, és például a Cimbora. Most ez utóbbiról szeretnék mesélni. Ez egy gyerekeknek szánt tartalmas műsor, ami leginkább az irodalom körül forog, de vannak benne zenei és egyéb művészeti blokkok is. Olyan nívós műsor, amilyet az összes csatorna nem képes produkálni immár vagy 10 éve. Azt nem tudom, a gyerekek mennyire élvezik, de én roppantmód. Igazi nevelő, oktató műsor. A Zsebtévénél komolyabb, a Vers mindenkinek-nél játékosabb.
Legutóbb Gianni Rodari volt terítéken, a mester adott interjút, mesélt hivatásáról, hitvallásáról, és végül üdvözölte a magyar gyerekeket. Persze itt ne félórás stúdióbeszélgetésre gondoljatok - hiszen azt a gyerekek 5 perc után otthagynák - hanem kötetlen, rövid társalgásra.
A koronát az tette fel, hogy egyik legismertebb történetét, a "Beleestem a tévébe" mesét színészek játszották el. Pécsi Ildikó, Gobbi Hilda, Márton András. Nagyon tetszett, és rögtön indíttatást éreztem, hogy utána nézzek, mit is írt még Rodari úr. Most a Jácint úrfi a füllentők birodalmában című könyvet kajtatom. :)

Végezetül álljon itt egy vers, amit szintén ebben az adásban láttam.

Orbán Ottó: Érdeklődő

Apa, figyelj, most kérdezek valamit.
Te hallottál róla, hogy ez, ami itt,
ez az izé vagy, hogy úgy mondjam, micsoda,
ami innen jár le naponta oda,
vagyis úgy értem, hogy nem innen, csak itt,
és járni ugyan nem jár, ellenben közlekedik,
na szóval, hogy ez a … tudod már mire gondolok,
ez a bizonyos, nagyon is fontos dolog,
ami leginkább akkor, amikor van az a hogyhívják,
persze, lehet, hogy máshol és máskor még inkább,
ha valaki példának okáért éppen egy ilyesmit keres…
Most mitől vagy már megint ideges?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...