2014. február 4., kedd

Magyar hangja Szabó Gyula

Bemásolok ide egy cikket. A vastagítás és aláhúzás az én művem.
Elkészült Columbo hadnagy, vagyis az őt játszó Peter Falk köztéri szobra, amelyet a belvárosi Falk Miksa utcában állíttat fel az önkormányzat, írja a Blikk. A 2011-ben meghalt színésznek magyar ősei voltak, feltételezések szerint az író-politikus, Falk Miksa lehetett a dédapja.
Az V. kerületi polgármester, Rogán Antal (aki a szobrot megrendelte) az elsők között nézte meg Fekete Géza szobrát. A bronzszobor közel két méter magas, Columbo mellett a kutyája is meg lett örökítve, ahogy ül a gazdája lábánál. A szoborlátogatást csak a Blikk örökíthette meg. A szobor 14 millió forintba került, legkésőbb március elején kerülhet a Falk Miksa utcába.

Képet sajnos nem tudok mutatni, mert az még úgy látszik egyelőre nem publikus. Mindenesetre a vezérhangya megindult a fejemben. Szükség van erre? Ugyebár eleve feltételes módról beszélünk, de ha még igaz is, szükségünk van nekünk erre? Vajon hány embernek fog eszébe jutni, hogy nem Columbo áll a talapzaton, hanem az utca névadójának leszármazottja. Vagy ezt oda fogják írni? És van már Falk Miksa szobor? Az meg különösen szívderítő, hogy a kutyája is bronzba lett öntve, mert nyilván a Falk Miksa kennelből származik az ebadta. Remélem ő is kap kis magyarázó táblát: Falk Miksa feltételezett dédunokája által alakított rendőrhadnagy kutyája. 
És még egy gondolat. Nem tudom eldönteni, hogy gazdag avagy szegény ország vagyunk-e. Ha kimegyek az utcára olybá tűnik, a gazdaság két mankóra támaszkodva biceg. Ha egy ilyen cikket olvasok, akkor meg épp most térdelünk le a 100 méteres síkfutás rajtjához. Csak így hümmögök magamban ...
Szerintem kidobott pénz, aminek lett volna jobb helye. Csak gondoljunk bele, egy családi párhuzam keretében. Akkor veszünk festményt a falra, mikor nem telik a gyerek tanszereire? Megkérdezték erről az V. kerület lakosait? Ők vajon mire költötték volna ezt a pénzt? Erről nem lehet SMS-ben szavazni? Megannyi kérdés. Politikát nem kívánok belekeverni a dologba, mert ez emberi értelem kérdése. És nyilván a szobrászoknak is meg kell élni valamiből, de valahogy ez így globálisan sántít számomra.

1 megjegyzés:

  1. Tökéletesen egyetértek. Teljesen felesleges pénzkidobás. Másra kellett volna költeni azokat a milliókat. Ha mindenképpen meg akarnak emlékezni róla, annak van más módja is.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...