2013. április 10., szerda

Mamma mia

Most néztem meg a címben említett filmet, és módfelett vegyes érzések hulláma öntött el. Ez az a film, amit az ABBA zenéje kísér végig. És ez olyan hatalmas plusz, amit még a film se tud lerombolni, pedig iparkodik rendesen. Bárcsak más rendezte volna a filmet, és jobban válogatta volna meg a színészeket. Mert a színészek énekelnek, és hát ezen a téren nincs bennük az X faktor. Pedig nagy nevek vannak a "plakáton", Meryl Streep, Pierce Brosnan, Marcy Darcy azaz Colin Firth. Éneklés terén még Meryl Streep tud a leginkább megfelelni az elvárásoknak, de a lelkes amatőr szintjét nem tudja átlépni. Meg egyáltalán ez az idétlen szerep nem neki való. Tudom ez ízlések és pofonok kérdése, és hogy jövök én ahhoz, hogy skatulyákat gyártsak, de valahogy Goldie Hawn-nak jobban állt volna ez a szerep. A film 2008-ban készült, és direkt megnéztem 59 éves volt ekkor a színésznő (jó, itt most tévedtem Goldie-t illetően, mert ő 63) és egy 40-42 éves nő szerepét kellett eljátszania. Ez még csak istenes, de a fenékrázás valahogy nem áll neki jól. Suszter maradjon a kaptafánál, Meryl az "A szív hídjai"-nál. Számomra illúzióromboló volt. Az is zavar, hogy a dalok fel lettek dolgozva - nem vált előnyükre - és helyenként a filmhez való illeszkedés miatt még a szövegbe és idegen szavak csúsztak be. Szerencsére a kedvencemet, a "The Winner Takes It All"-t kevéssé gyalázták meg. 
A történet kicsit Három férfi egy mózeskosár jellegű, adva van három apajelölt, akik húsz év múltán tudják meg, hogy feltehetőleg van egy lányuk, aki házasodni készül.
A lány, akinek az esküvőjére összegyűl a kompánia, a történet szerint 20 éves, de tizenhatnak néz ki, számomra ez zavaró és hiteltelen. Felicity King (a kezdeti időszakból) ne menjen férjhez, ahogy Chubakka se menjen borbélyhoz! :) A film tele van giccses - ki kell ezt húzni kilencven percig - jelenettel, igazi amerikai tömegtermék, olyan könnyed, szezonális darab. Számomra a zenén kívül az volt örvendetes, hogy a dalok fordítását alul lehetett olvasni, ez valahogy mélyebb átélést tesz lehetővé, és egy-egy dalt más megvilágításba helyez.
Azt hiszen ez mindenesetre jó ösztönzés volt, hogy elővegyem a régi ABBA slágereket, és nótázzak egy vidámat. És egy kis ízelítő:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...